istanbul74
ARTS & CULTURE & PLATFORM
FOLLOW US

Search

8 Women – Female Ceramic Artists
  -    -    -  8 Women – Female Ceramic Artists

AYŞE TANMAN • BERIL NUR DENLI • DALYA ANTER BARUH • DEFNE SAMMAN • GÜLSÜM ÜZEL • MINE ERCAN KARABEYOĞLU • MÜGE ERYILMAZ • PINAR BAKLAN

CURATED BY ISTANBUL’74

9 MARCH – 10 APRIL 2022
VAKKO NİŞANTAŞI – VAKKO ZORLU – VAKKO SUADİYE

On Ceramic Arts

Born from the magical union of fire and earth, the history of ceramics dates back to 6000 BC, in one ofthe first settlements in Anatolia, Çatalhöyük.

Early pottery pieces were introduced into daily life as pots and jars utilized to store water and food. In this period, women who took in part producing the ceramic pieces were actually considered the first ceramic artists. Women, who played a primary role in all the clay collecting, shaping and firing processes, also took on the decoration of ceramic pots.

Since humanity first met with clay—an easily malleable material which can solidify with low water permeability, when applied high heat—ceramic making has evolved over the centuries and reached today as a high art form of meticulous handicraft. Ceramics continues to be an exciting field of work with various techniques, from traditional to experimental, while cultures and stories come to life in different forms.

As a brand nourished and inspired by art, this year Vakko celebrates International Women’s Day with a new exhibition that underlines the brand’s strong affiliations with design, art and craftsmanship. The exhibition sheds light on the inspiring journey of ceramics, with the works of female ceramic artists,in honor of all women who illuminate our worldwith their achievements, imaginations, ideas and visions.

Presenting a selection of works by 8 female artists from different generations, namely Ayşe Tanman, Beril Nur Denli, Dalya Anter Baruh, Defne Samman, Gülsüm Üzel, Mine Ercan Karabeyoğlu, Müge Eryılmaz and Pınar Baklan from Turkey; the collection opens up contemporary ceramic practices for discovery and highlights the stories and unique talents of artists.

Bringing together unique works produced with experimental techniques, from works shaped by hand and lathe using traditional methods, the collection will be on view through April 10, at selected Vakko stores.

Seramik Sanatına Dair

Ateş ve toprağın büyülü birlikteliğinden doğan seramiğin tarihi, milattan önce 6000 yıllarına, Anadolu’daki ilk yerleşimlerden biri olan Çatalhöyük’e dayanıyor.

Erken dönem seramik parçaları günlük yaşama ilk olarak su ve yiyecek depolamak için kullanılan çömlekler ve kavanozlar olarak dahil olmuştu. Bu dönemde, seramik çömlekleri üreten kadınlar, aslında ilk seramik sanatçılarıydı. Kil toplama, şekillendirme ve pişirme süreçlerinin hepsinde birincil rol oynayan kadınlar, aynı zamanda seramik çömleklerin dekorasyonunu da üstleniyorlardı.

İnsanlığın, kolay şekil alabilen, yüksek ısı uygulandığında formunu koruyabilen ve su geçirgenliği az olan kil ile ilk kez tanışmasından bu yana seramik; yüz yıllar içinde evrilerek el işçiliği yüksek bir sanat formu olarak günümüze ulaştı. Seramik, kültürlerin ve hikayelerin farklı formlarla hayat bulduğu, gelenekselden deneysele çeşitli tekniklerin kullanıldığı heyecan verici bir çalışma alanı olmaya devam ediyor.

Sanattan beslenen ve sonsuz ilham alan bir marka olarak Vakko, bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü tasarım, sanat ve el işçiliğine verdiği büyük önemi özel bir deneyimle birleştiren yeni bir sergiyle kutluyor. Seramiğin ilham verici yolculuğuna ışık tutan sergi; başarıları, hayal güçleri, fikir ve vizyonlarıyla dünyamızı aydınlatan tüm kadınların günü adına kadın seramik sanatçılarının eserlerine yer veriyor.

Türkiye’den Ayşe Tanman, Beril Nur Denli, Dalya Anter Baruh, Defne Samman, Gülsüm Üzel, Mine Ercan Karabeyoğlu, Müge Eryılmaz ve Pınar Baklan olmak üzere, farklı kuşaklardan 8 kadın sanatçının eserlerinden oluşan seçki; çağdaş seramik pratiklerini keşfe açarken sanatçıların hikayelerini ve kendine has yeteneklerini öne çıkarıyor.

Geleneksel yöntemlerin kullanıldığı el ve torna ile şekillendirilmiş eserlerden deneysel teknikler ile üretilmiş farklı işleri bir araya getiren koleksiyon, seçili Vakko mağazalarında bir ay boyunca ziyarete açık olacak.

Date:

Tags: